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8 March 2022 

 
Our reference: FOI DA3830 
 
 
I am responding to your request for information received 4 June 2021. I am sorry for 
the delay in responding to your request. This has been treated as a request under the 
Freedom of Information Act 2000. 
 
I am now enclosing a response which is attached to the end of this letter. Please do 
not hesitate to contact me on the contact details above if you have any further 
queries. 
 
Yours sincerely, 
 

 
Keshia Harvey 
Information Governance Manager 
 
If you are dissatisfied with the Trust’s response to your FOIA request then you should contact us and we will arrange 
for an internal review of this decision.  
 
If you remain dissatisfied with the decision following our response to your complaint, you may write to the Information 
Commissioner for a decision under Section 50 of the Freedom of Information Act 2000. The Information Commissioner 
can be contacted at:  
 
Information Commissioner’s Office 
Wycliffe House 
Water Lane 
Wilmslow 
Cheshire 
SK9 5AF 
 
Tel: 0303 123 1113 
Web: www.ico.org.uk   
 
Please note that the data supplied is not allowed to be re-used and/or published without the explicit 
consent of East London NHS Foundation Trust.  Please contact the signatory to request permission if this 
is your intention 
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Request: 
 
Question 1: Number of people receiving vaccinations in the Westfield, 

Stratford vaccination centre since it opened. 
 
Answer: Total number of people receiving vaccinations at the Westfield 

Vaccination Centre until December 5, 2021 was 168,337. Please note 
this figure does not include any pop up sites or numbers vaccinated 
via the school vaccination programme. 

 
Question 2: Number of adverse reactions following vaccination (if any) 
 
Answer: Section 1(1) of the Freedom of Information Act 2000 states: 
  

Any person making a request for information to a public authority is 
entitled— 
(a) to be informed in writing by the public authority whether it holds 
information of the description specified in the request, and  

  (b) if that is the case, to have that information communicated to him. 
 

This information is not recorded by the trust and cannot therefore be 
provided. 

 
Question 3: Please advise if ALL of the adverse reactions (if any) have been 

reported to the government’s Yellow Card scheme. 
 
Answer: Section 1(1) of the Freedom of Information Act 2000 states: 
  

Any person making a request for information to a public authority is 
entitled— 
(a) to be informed in writing by the public authority whether it holds 
information of the description specified in the request, and  

  (b) if that is the case, to have that information communicated to him. 
 

This information is not recorded by the trust and cannot therefore be 
provided. 
 

Question 4: Please advise if attendees for vaccination are being informed 
about the Yellow Card scheme where they can report adverse 
events? 

 
Answer: Yes patients are given the Package leaflet for Comirnaty. 
 

Question 5: With regard to staff working for ELFT please clarify: 
 

Are staff being fully informed who is liable for an adverse 
reaction following vaccination now or in the future (because the 
companies who developed vaccines have no liability)? 

 
Answer: Section 1(1) of the Freedom of Information Act 2000 states: 

  
Any person making a request for information to a public authority is 
entitled— 
(a) to be informed in writing by the public authority whether it holds 
information of the description specified in the request, and  
(b) if that is the case, to have that information communicated to him. 
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The Trust has not been advised that the companies who developed 
vaccines have no liability and is therefore unable to respond as it does 
not hold this information. 

 

Question 6: It is my understanding that staff will need written confirmation 
that they “need to take the vaccine for work” in order for the 
Trust to be liable for any adverse event now or in the future. Is 
this correct? 

 
Clarification: 

There has not been a lot a clarification about where liability will 
sit regarding adverse events should a member of staff 
experience this.  The manufacturers are absolved of any liability 
and the NHS in general are driving vaccination of staff.  

 
Seeking professional advice, I understand that the Trust could 
tell staff they are not liable because the staff member had the 
vaccine, seemingly of their own volition.  

 
However, is important to note that there has been a lot of 
coercive language used since the vaccines were released and in 
many cases the language has not been presented fairly with 
indication the vaccine is not mandatory but in fact the 
organisation has consistently said “you need to take the 
vaccine”.   This would be considered as coercion as many people 
could feel pressured to do so being in fear of the possibility of 
losing their jobs when they are not provided with information that 
is balanced. 

 
With this in mind, can the Trust confirm that it has always 
provided all staff with the information that they have a choice to 
decide not to take it? Has any support been organised by the 
Trust for possible adverse injury such as a written confirmation 
that they “need to take the vaccine” so that the liability will be 
with the Trust?  

 
Have the staff been advised where the liability will be placed 
should they experience an adverse reaction now or in the future? 

 
Answer: Section 1(1) of the Freedom of Information Act 2000 states: 
  

Any person making a request for information to a public authority is 
entitled— 
(a) to be informed in writing by the public authority whether it holds 
information of the description specified in the request, and  

 (b) if that is the case, to have that information communicated to him. 
 

In response to the point that staff will need written confirmation that 
they ‘need to take the vaccine for work’ in order for the Trust to be 
liable for any adverse event now or in the future, the Trust is unable to 
respond as this information is not held and has not been 
communicated to staff. Similarly it is unable to respond to the other 
questions raised regarding liability as this information is not held. 
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Question 7: If staff do need written confirmation that they “need to take 
vaccination for work” are staff being informed of this and the fact 
that the Trust will not be liable without it? 

 
Answer: Please see response to question 6. 
 

Question 8: With regard to home testing for c-19 please clarify: 
 

It is It is my understanding that staff testing at home absolves the 
Trust of any liability should they be injured or face any kind of 
adverse events or ongoing problem that may result from testing. 
Is this correct? 

 
Answer: The process is voluntary for staff who take responsibility to ensure 

they follow the process correctly and with care upon receiving the right 
training. Staff are encouraged to follow the manufacturer’s instructions 
in undertaking an LFD test. The training and information offered to 
staff is based on the manufacturer’s instructions. Please note there 
are three main providers of LFD tests and the instructions may differ 
slightly for each. 

 

Question 9: My understanding that if staff were being tested on Trust sites 
that the Trust would then be liable for any injury, adverse events 
or ongoing problem that may arise from the testing. Is this 
correct? 

 
Answer: Please see response to question 6. 
 
Question 10: Please advise if the testing kit tool (looks like a cotton bud) that 

is used invasively is sterilised with ethylene oxide? 
 
Answer: The lateral flow and PCR testing tool kits used are not invasive.  

All test kits used follow national regulatory measures. 
 
Question 11:  If yes, can the Trust please advise on the possible dangers of 

using these tests with ethylene oxide on a regular basis? 
 
Answer:  Not applicable. 
 

 


