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I am responding to your request for information received 24 March 2023. I am sorry for the 
delay in responding to your request. This has been treated as a request under the Freedom of 
Information Act 2000. 
 
I am now enclosing a response which is attached to the end of this letter. Please do not 
hesitate to contact me on the contact details above if you have any further queries. 
 
Yours sincerely, 
 
 
Information Rights Coordinator 
 
 
If you are dissatisfied with the Trust’s response to your FOIA request then you should contact us and we will arrange for an 
internal review of this decision.  
 
If you remain dissatisfied with the decision following our response to your complaint, you may write to the Information 
Commissioner for a decision under Section 50 of the Freedom of Information Act 2000. The Information Commissioner can be 
contacted at:  
 
Information Commissioner’s Office 
Wycliffe House 
Water Lane 
Wilmslow 
Cheshire 
SK9 5AF 
 
Tel: 0303 123 1113 
Web: www.ico.org.uk   
 
Please note that the data supplied is not allowed to be re-used and/or published without the explicit consent of 
East London NHS Foundation Trust.  Please contact the signatory to request permission if this is your intention 
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Request: This request relates specifically to the training (if any) that the Trust  

provides to its clinical staff, for example nurses, in how to correctly use 

medical devices. 

 

Medical Device = A medical device is any device intended to be used for 

medical purposes. For the purposes of this query, examples such as 

Anaesthetic machine, patient monitor, Infusion device, ECG Machine, 

defibrillator, thermometers, etc. 

 
Question 1: Do employees at the trust undertake clinical end user training for  

medical devices? 
 
Answer: Yes. 
 
Question 2: Which departments or employee titles are required to undertake medical  

device end user training? 
 
Answer: All clinical staff members based on their role and responsibility. 
 
Question 3: How is the training provided? 

• Online/E-learning 

• In person  

• Combination of online & in person  

• Other (please state) 
 

Answer: Training is provided in-person and online. 
 
Question 4: Who provides/ produces the training? 

• Manufacturer 

• Someone directly employed by the trust (please provide job title) 

• A third party (please provide the name of the provider)  

• Other (please state) 
 
Answer: Training is provided by medical devices lead, the manufacturer, ward 

managers, and physical health nurses. 
 

Question 5: What types of medical devices are subject to such end user training? 
 
Answer: The following devices are subject to staff training:  

▪ AED 
▪ ECG 
▪ Suction machine 
▪ Glucose monitors 
▪ Non invasive BP machine 
▪ Life signs monitors 
▪ Pulse oximeters 
▪ Nebulisers 
▪ Hoists 
▪ Wheelchairs 
▪ Beds 
▪ Syringe drivers 
▪ Oxygen  
▪ Catheters 
▪ Bladder scanners 
▪ Dopplers 
▪ Weighing scales 
▪ Pharmacy fridges 
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▪ Thermometers 
▪ CPAP 
▪ ECT Machines 
▪ Mattress 
▪ Bandages 
▪ Sharps (injections, needles, insulin pens) 

 

Question 6: If the training is online/e-learning, what Learning Management System 
(LMS) does the Trust use for employee training? Examples: Moodle, 
Totara, Mindflash, Google Classroom. 

 
Answer: Not Applicable. 
 
Question 7: If you do use Learning Management Software, does it enable managers 

to see whether their staff are up to date with training? 
 
Answer: Not Applicable. 
 

Question 8: Is annual recertification of competence managed manually, or does your 
Learning Management System automatically send reminders and 
allocate the appropriate courses to users? 

 
Answer: Not Applicable. 
 

Question 9: How much funding has the Trust allocated to e-Learning in the past 
year? 

 
Answer: No funding was allocated to medical devices e-learning in the past year.  


