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I am responding to your request for information received 18 May 2023. I am sorry for the delay in 
responding to your request. This has been treated as a request under the Freedom of Information 
Act 2000. 
 
I am now enclosing a response which is attached to the end of this letter. Please do not hesitate 
to contact me on the contact details above if you have any further queries. 
 
Yours sincerely, 
 
 
 
Information Rights Coordinator 
 
If you are dissatisfied with the Trust’s response to your FOIA request then you should contact us and we will arrange for an internal 
review of this decision.  
 
If you remain dissatisfied with the decision following our response to your complaint, you may write to the Information Commissioner 
for a decision under Section 50 of the Freedom of Information Act 2000. The Information Commissioner can be contacted at:  
 
Information Commissioner’s Office 
Wycliffe House 
Water Lane 
Wilmslow 
Cheshire 
SK9 5AF 
 
Tel: 0303 123 1113 
Web: www.ico.org.uk   
 
Please note that the data supplied is not allowed to be re-used and/or published without the explicit consent of East 

London NHS Foundation Trust.  Please contact the signatory to request permission if this is your intention 
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Request: Under Freedom of Information Act, I would like to request the following  
information:  

 
Self-administration of medication policies 
 
Question 1: Does your hospital have a self-administration of medication policy?  

Y/N  
 
Answer: Yes.  

 
if yes: 

 
Question 1a: Does it enable all people with Parkinson’s admitted to the hospital to be 

assessed to administer their own medication should they wish to do so? 
 
Answer: Not specific for patients with Parkinson’s disease, but where appropriate the policy 

could be used for these patients. 
 
Question 1b: Does your hospital have the necessary resources (e.g. lockable cupboards, 

staff training) to enact the self-administration of medication policy? 
 
Answer: Not all areas have lockable cabinets. Where not present a modified form of self 

administration would be enacted. 
 
Question 1c: How many inpatient wards/departments is the self-administration of 

medication policy operational in out of the total number of inpatient 
wards/departments? 

 
Answer: Self-administration policy applies to all inpatient wards – 100%. But not all wards 

would use it, dependent on ward staff and circumstances. 
 
Training 
 
Question 2: Do you require inpatient hospital ward clinical staff who prescribe or 

administer medicine to complete training on medication management in 
Parkinson’s? Y/N  

 
Answer: No. Not specifically for Parkinson’s.  

 
If yes: 

 
Question 2a: Is this training mandatory for staff who prescribe or administer medicine ? 
 
Answer: Not applicable.  
 
Question 2b: Please specify the name of this training and course provider? 
 
Answer: Not applicable.  
 
Question 2c: What percentage of staff who prescribe or administer medicine have 

completed this training? 
 
Answer: Not applicable. 
 
Question 2d: Which types of clinician are required to complete this training? 
 
Answer: Not applicable. 
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Question 2e: How often do you require staff who prescribe or administer medicine to 
repeat this training? 

 
Answer: Not applicable. 
 
Question 3: Do you require inpatient hospital ward clinical staff to complete training on 

time critical or time sensitive medications (including Parkinson’s 
medication)? Y/N,  

 
Answer: No. 
 

if yes: 
 
a) Is this training mandatory for staff who prescribe or administer medicine? 
b) Please specify the name of this training and course provider? 
c) What percentage of staff who prescribe or administer medicine have 
completed this training? 
d) Which types of clinician are required to complete this training? 
e) How often do you require staff who prescribe or administer medicine to 
repeat this training? 

 
 

a)  Is this training mandatory for staff who prescribe or administer 
medicine? 
 

Answer: Not applicable. 
 

b) Please specify the name of this training and course provider? 
 

Answer: Not applicable. 
 

c) What percentage of staff who prescribe or administer medicine have 
completed this training? 
 

Answer: Not applicable. 
 

d) Which types of clinician are required to complete this training? 
 

Answer: Not applicable. 
 

e) How often do you require staff who prescribe or administer medicine to 
repeat this training? 

 
Answer: Not applicable. 
 
E-prescribing 
 
Question 4: Does your hospital have e-prescribing? Y/N 
 
Answer:  Yes. 
 
Question 4a: Does it have the functionality to record when medication was administered 

in 30 minute intervals over a 24 hour period? 
 
Answer: Yes. 
 
Question 4b: Does it have the functionality to alert hospital ward staff when a patient’s 

medication is due to be administered? 
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Answer: Yes – although staff would need to be actively monitoring their ward’s 
‘Administration Round’ page. 

 
Question 4c: Does it have the functionality to alert hospital ward staff when a patient’s 

medication is late in being administered? 
 
Answer: Yes – although staff would need to be actively monitoring their ward’s 

‘Administration Round’ page where ‘late’ is the previous day. 
 
Question 4d: Does your hospital have an electronic alert system to identify patients 

requiring time critical medication? If yes, please list the health conditions 
included as requiring time critical medication? 

 
Answer: No. 
 
Question 4e: Does your hospital use an e-prescribing system to regularly run reports of 

delayed medication doses and ‘drugs not available’ for Parkinson’s 
medication? 

 
Answer: Yes. The Trust uses automated Crystal reports. 
 
Question 5: Are Parkinson’s medications available to clinical staff 24 hours a day, seven 

days a week? (e.g. this medication is stocked in an emergency medicines 
cabinet) 

 
Answer: Yes. Emergency drug cupboards are sited on all inpatient units. Standard 

Parkinson medicines are either stock on wards or contained within EDCs. If a 
medicine is required which is not in EDC, or stocked on ward, then on-call 
pharmacist would attend to issue 
 

Question 6: Do you have a system in place to ensure people with Parkinson’s get their 
medication on time while waiting to be seen in the Accident and Emergency 
department? 

 
Answer: The Trust has reviewed question 6 of your request for information under the 

Freedom of Information Act (FOI) 2000.  
 
Section 1(1) of the Freedom of Information Act 2000 states: 

  
Any person making a request for information to a public authority is entitled— 
(a) to be informed in writing by the public authority whether it holds information of 
the description specified in the request, and  

  (b) if that is the case, to have that information communicated to them. 
 

East London NHS Foundation Trust does not operate any A&E departments or 
similar acute pathway provision and is therefore unable to provide a response.  

 
 
 


